Tummanvihreä – saa syödä huoletta
Vaaleanvihreä – saa syödä hieman rajoittaen
Oranssi – syö vain rajoitetusti
Pinkki – syö vain erittäin rajoitetusti
Punainen – Älä syö
Tummanvihreä – saa syödä huoletta
Ankka
Avokado (Persea americana) [sisältää runsaasti kaliumia]
Bambu (Bambuseae)
Chili (Capsicum)
Endiivi (Cichorium endivia)
Hanhi
Inkivääri eli mausteinkivääri (Zingiber officinale)
Juustot, kaikki juustot paitsi tuorejuustot vain rajoitetusti
Kaali (Brassica oleracea)
Kala, suosi mahdollisimman rasvaisia kaloja [Melko hyvä Mg-lähde, arginiini]
Kalkkuna
Kana (ja broileri)
Kananmunat
Katkaravut
Kiinankaali tai salaattikiinankaali (Brassica pekinensis)
Kukkakaali (Brassica oleracea var. botrytis)
Kurkku (Cucumis sativus)
Liha, kaikki prosessoimattomat lihat, pekoni ja muu porsaanliha, kana, naudanliha, riista
Nokkonen (Urtica dioica) [Mg, K]
Oliiviöljy
Osteri
Paprika tai ruokapaprika tai vihannespaprika (Capsicum annuum)
Parsakaali (Brassica oleracea var. italica)
Parsa tai ruokaparsa (Asparagus officinalis)
Persilja (Petroselinum crispum)
Pinaatti (Spinacia oleracea) [sisältää paljon kaliumia, mutta myös paljon oksalaattia!]
Purjo eli purjosipuli (Allium porrum) [paljon oksalaattia!]
Pähkinät HUOM! vain aidosti pähkinät! Esim. maapähkinä on herne
Rasva, kova rasva, pehmeä rasva, suosi mahd. vähän käsiteltyjä
Retiisi (Raphanus sativus var. sativus)
Retikka (Raphanus sativus var. niger)
Riista (Saa syödä suunnilleen kaikkea, jonka saat kiinni ja pataan)
Roomansalaatti, sidesalaatti, romainesalaatti, kos-salaatti (L. sativa var. longifolia eli L. romana)
Ruohosipuli eli ruoholaukka (Allium schoenoprasum)
Salaatti (Lactuca sativa) ja KAIKKI VIHREÄT SALAATIT
Sinimailanen eli alfalfa tai luserni (Medicago sativa)
Sienet (Fungi) (Kanttarelli, herkkusieni, siitakesieni jne.) [mm. arginiini]
Simpukka
Sipulit eli laukat (Allium)
Valkosipuli eli kynsilaukka (Allium sativum)
Varsiselleri tai ruotiselleri, (Apium graveolens var. dulce)
Voi, meijerivoi
Vaaleanvihreä – saa syödä hieman rajoittaen
Etanat
Fenkoli eli saksankumina (Foeniculum vulgare)
Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo)
Kerma (kuohukerma ja vispikerma 38 %, kahvi- ja ruokakerma 19 %)
Kyssäkaali (Brassica oleracea var. gongylodes) [erittäin paljon C-vitamiinia, hiukan kaliumia ja hyvin vähän proteiinia]
Lanttu, keitetty (Brassica napus tai Brassica napus ssp. rapifera)
Manteli (Prunus dulcis) [runsaassti magneesiumia]
Munakoiso eli aubergiini (Solanum melongena)
Nauris, keitetty (Brassica rapa var. rapa)
Papu, vain vihreä papu (Phaseolus vulgaris)
Rucola eli sinappikaali (Eruca vesicaria)
Sisäelimet
Stevia (vain 100% stevia, ei marketin sekoitukset)
Tuorejuusto
Voikukan lehdet (Taraxacum officinale)
Oranssi – syö vain rajoitetusti
Artisokka, keitetty (Helianthus tuberosus)
Boysenmarja ((Rubus × loganobaccus))
Juuriselleri eli mukulaselleri (Apium graveolens Rapaceum-ryhmä)
Karhunvatukka (Rubus fruticosus)
Karpalo, Isokarpalo (Vaccinium oxycoccos)
Kurpitsa (Cucurbita pepo)
Lakka eli hilla eli suomuurain (Rubus chamaemorus)
Lehtikaali (Brassica oleracea var. sabellica)
Mansikka (Fragaria)
Maito (vain täysmaito / punainen)
Melonit, kaikki – (Cucumis melo)
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
Palsternakka (Pastinaca sativa)
Porkkana tuoreena (ei keitettynä) (Daucus carota)
Punajuuri tuoreena (ei keitettynä) (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva)
Taateli, kuivattu (Phoenix dactylifera)
Tomaatti (Solanum lycopersicum)
Tumma suklaa, min. 80%
Vadelma (Rubus idaeus)
Viinimarjat eli herukat (Ribes)
Pinkki – syö vain erittäin rajoitetusti (jos on pakko)
Auringonkukkaöljy
Greippi (max 1,5 / vrk, jolloin ei muuta hiilihydraattia saa olla)
Hedelmät (tutki tapauskohtaisesti hiilihydraattipitoisuudet)
Kiivi (max 2 / vrk)
Maissi
Mango
Okra
Pasta
Papaija
Pavut, muut kuin vihreät, keitetty
Porkkana keitettynä
Riisi
Rypsiöljy
Siirappi
Soijajauho
Valmiit marinadit
Viikuna (max 4 / vrk)
Vehnänalkio
Luumu
Persikka
Punainen – Älä syö
Sokeri
Vehnä
Viljat, kaikki pilalle jalostetut eli käytännössä kaikki Suomessa viljellyt
Kevyttuotteet
Kevyt-alkuiset prosessoidut tuotteet
Leipä (jos ei ole leivottu VHH-raaka-aineista)
Leivonnaiset (jos ei ole leivottu VHH-raaka-aineista)
Peruna
Perunajauhot
Perunalastut
Pulla, vehnäpulla
Raskaasti prosessoidut tuotteet
Rasvaton maito
Kakut (jos ei ole leivottu VHH-raaka-aineista)
Kevytlevitteet
Hunaja
Hedelmäsäilykkeet (sokeriliemi)
Herneet
Hillot
Makeiset (sokeri)
Maustetut jogurtit (sokeria noin 12 palaa / purkki)
Margariinit
Mehut
Banaani
Ananas
Rusinat
Liemikuutiot
Valmismausteseokset (jos et tiedä sisältöä)
Kaikki keinotekoiset makeutusaineet:
E420 sorbitoli
E421 mannitoli
E950 asesulfaami
E951 aspartaami
E952 syklamaatti (Ca, Na)
E953 isomalti, isomaltitoli
E954 sakariini (Ca, K)
E955 sukraloosi
E965 maltitoli
E966 laktitoli
E968 erytritoli
(E961 neotaami ? https://cspinet.org/ mukaan ok)
Keittiöhommat lähtevät käyntiin hyvistä ja tuoreista raaka-aineista…